FB-berichten

Vanavond is het dan zover: het Geveltoneel Wessem heet u van harte welkom tijdens een van de sfeervolle verhalenwandelingen. Niet alleen de ‘grote mensen’ maken er een evenement van zonder weerga. Ook de jeugd is goed vertegenwoordigd. Maaike, Tim en Marieke laten letterlijk van zich horen.

“We gaan muziek maken”, vertelt Maaike. En dat is iets wat ze erg graag doet. Tim knikt. Hij heeft er ook veel zin in “Ik vind het leuk om mee te doen aan het toneel. Ik heb zoiets nog nooit gedaan. Waarom we moeten komen kijken? “Dan kun je er foto’s van maken. En het is uniek”, luidt Tims nuchtere antwoord.

Marieke danst mee in de dansgroep in de Spiegeltent zaterdagavond. En ze doet mee aan een toneelstuk. “Ik speel een lieve engel.” Op de vraag of ze er zin in heeft, wordt instemmend geknikt: “Het is leuk om mee te doen aan iets dat zich in onze straat afspeelt. En het is een leuk verhaal dat op een aparte manier wordt uitgebeeld.”

Dus als u nog twijfelde: komen luidt de boodschap uit de mond van deze jonge sterren van het Geveltoneel.

FB_2015_013

(foto: Angelien Göbbels)

——————-

De koffers zijn gepakt. Jozef is met Maria op weg naar zijn geboorteplaats Bethlehem. Dat moest van de Romeinen. Geen makkelijke reis. Maar wat is dat toch met Maria? Ze is er met haar hoofd niet bij. Er is iets aan de hand en Jozef vindt het maar niks. is ze zwanger? Maar niet van mij! Hij wil dat Maria meer oog heeft voor hem. Hij heeft toch ook alles voor Maria over?

Benieuwd hoe het afloopt? Tijdens het Geveltoneel komend weekend doet Jozef zijn versie van het kerstverhaal uit de doeken. Laat je verrassen tijdens een van de wandelingen langs de prachtig verlichte gevels, ludieke acts en sfeervolle moderne muzikale optredens in de oude stadskern van Wessem. En na afloop kunt u nog even nagenieten en –praten in de sfeervolle spiegeltent met een hapje en een drankje.

——————-

“Zwanger. Van een of andere Gabriël. Nee, van mij is het niet. Ja, 200 procent zeker. Ik mocht niet eens naar haar wijzen. Laat staan haar aanraken. En nu flikt ze me dit… “ Jozef is vertwijfeld. Maar Maria betuigt haar liefde voor Jozef met een prachtig lied.

Benieuwd hoe het afloopt? Tijdens het Geveltoneel komend weekend doet Jozef zijn versie van het kerstverhaal uit de doeken. Laat je verrassen tijdens een van de wandelingen langs de prachtig verlichte gevels, ludieke acts en sfeervolle moderne muzikale optredens in de oude stadskern van Wessem. En na afloop kunt u nog even nagenieten en –praten in de sfeervolle spiegeltent met een hapje en een drankje.
Maria betuigt haar liefde voor Jozef…

——————-

FB_2015_010

De voorbereidingen van het Geveltoneel op 19 en 20 december zijn in volle gang. Regelmatig krijg je via onze Facebookpagina alvast een blik achter de schermen. Mike Damen uit Tilburg zorgt voor een van de decorstukken van het Geveltoneel. Een prachtige authentieke Spiegeltent op de Markt vormt letterlijk en figuurlijk het “eindstation” van het evenement. “Onze spiegeltent is een puur stuk nostalgie en gezelligheid”, klinkt het trots uit de mond van Mike.

OVER SPIEGELTENTENVERHUUR.NL

Mike is opgegroeid in het centrum van kermisstad Tilburg. “Thuis hadden we een antiekwinkel en enkele horecazaken. Via via ben ik in aanraking gekomen met nostalgische interieurs en (kermis)tenten. En zo ben ik met spiegeltentverhuur.nl begonnen. Bij ons kunnen mensen terecht voor het verhuur van tenten, kermisattracties, orgels, ventwagens en decoraties.”

GEZELLIGHEID EN NOSTALGIE

De spiegeltent die het laatste weekend voor Kerstmis naar Wessem komt, heeft hij samen met een collega gemaakt. “De basis is een antieke draaimolen. De tent is voor mij een bijproduct. In de wintermaanden trek ik ermee langs allerlei Sinterklaas-, kerst- en winterfairs.”

Daarbij mikt Mike altijd op “kleinschalige evenementen waar gezelligheid en nostalgie vooropstaan.” Hij hoopt vooral als ‘eindstation van de toer van het Geveltoneel’ bij te kunnen dragen aan een “leuke afsluiting van het geheel.”

——————-

FB_2015_009

De voorbereidingen van het Geveltoneel op 19 en 20 december zijn in volle gang. Regelmatig krijg je via onze Facebookpagina alvast een blik achter de schermen. Sergio en Ineke van Santvoort Vorst vormen samen met Marleen Corstjens en René Hendrikx het organisatiecomité. Ineke neemt de contacten met de verenigingen en artiesten voor haar rekening en Sergio zorgt voor de creatieve invulling van het Geveltoneel van verhaallijn tot de liedjeskeuze. Samen nemen ze ook de ludieke en tikkeltje ordinaire herbergact voor hun rekening. Hun belofte voor dit jaar: “het wordt nog sfeervoller!”

HET BEGIN
Vorig jaar werd Sergio gevraagd om mee te denken over een inzamelingsactie voor de restauratie van de parochiekerk. “Ik kreeg de kans om een mini-evenement te organiseren waarbij het niet zozeer om geld inzamelen gaat, maar veel meer om het samenbrengen van de mensen van het dorp.” Dat ging niet helemaal zonder slag of stoot. Ineke: “De houding van zowel de bezoekers als de deelnemers was dat eerste jaar in eerste instantie wat sceptisch. Het deed zo’n deugd om dan na afloop het razende enthousiasme op alle gezichten te zien.”

HET ENTHOUSIASME
Ook het enthousiasme van Ineke en Sergio is groot. Ineke: “Het is zo leuk om juist die insteek te kiezen die bezoekers doet lachen, ontroert en verrast tegelijkertijd. En het gevoel van saamhorigheid onder de artiesten en organisatoren inspireert enorm: je haalt letterlijk veel meer uit jezelf dan je gedacht had.” Sergio knikt: “In een paar maanden tijd zetten we met een kleine werkgroep en een heleboel verenigingen, artiesten en vrijwilligers een prachtig evenement neer. We beginnen met helemaal niks. Iedereen denkt mee. En uiteindelijk staat er dan een professionele voorstelling.”

DE TROTS
Sergio is trots: “de inzet van de verenigingen, artiesten en vrijwilligers is enorm. Niemand maakt zich ervan af. Alles is tot in detail uitgewerkt. De kwaliteit is hoog.” En dat ondanks beperkte middelen. Ineke: “We zetten een fantastisch resultaat neer met alleen een basisverhaal, eenvoudige materialen en de inspanning van een heleboel enthousiaste mensen. Een van de sterke punten van het Geveltoneel is ook de mate van vrijheid die de deelnemers aan het toneel hebben om hun act in te vullen. Dat levert verrassende momenten op.”

EEN MENSELIJKE DRAAI
“Vergeet ook niet de prachtige gevels”, vult Sergio aan. “Zonder dit eeuwenoude decor geen Geveltoneel. Maar ook de draai die aan het kerstverhaal wordt gegeven, de menselijke draai met humor, liedjes en toneel, maakt van het Geveltoneel een bijzonder evenement. Het kerstverhaal, maar dan anders.”

——————-

FB_2015_008

Zaterdag 5 december begint de kaartvoorverkoop voor het Geveltoneel. We heten je op gepaste wijze welkom van 8.30uur tot 11.30uur bij bakkerij Geudens in Wessem. Dus zin in een gratis voorproefje? Zorg dan dat je erbij bent. De kaartjes kosten 3 euro per persoon. Kinderen tot twaalf jaar zijn gratis. Tot zaterdag!!

Kaarten zijn tot en met zaterdag 19 december verkrijgbaar bij Bakkerij Geudens.

——————-

FB_2015_007

De voorbereidingen van het Geveltoneel op 19 en 20 december zijn in volle gang. Regelmatig krijg je via onze Facebookpagina alvast een blik achter de schermen. Deken Maessen is een van de oprichters van het Geveltoneel. Hij licht alvast een tipje van de sluier van het verhaal van dit jaar op. En laat ons naar de wereld kijken “door de ogen van Sint Jozef”.

“Geveltoneel in twee dagen. Dat belooft wat. Zeker als je door de ogen van Jozef probeert te kijken naar onze wereld en naar mensen om ons heen. En misschien ook met de ogen van Jozef naar onszelf.

Jozef is een zachtaardige man bij wie iedereen welkom is. Een gewone man die geroepen is voor bijzondere dingen in het leven. Een leven vol verrassingen. Op de eerste plaats moet hij volgens mij een beetje scheef gekeken hebben toen hij hoorde dat Maria zwanger was. Hij weet van niks. Luisterend naar de stem van zijn hart blijft hij in Maria geloven. Mooi hoe een mens in een andere mens kan geloven. Daar moet je statuur voor hebben.

Jozef heeft een feilloos aanvoelen van waarheid en leugen. Zo onderscheidt hij in zijn omgeving wat goed en niet goed is. Hij bekijkt de wereld en de mensen om zich heen door het oog van God. Dat geeft hem vertrouwen. Als mens ben je daardoor bescheiden. Zo kan iedereen zich bij jou thuis voelen.

Hopelijk inspireert het Geveltoneel tot verdieping en helpt het ons onze weg te vinden. Zo alleen kunnen wij ook anderen die onderweg zijn, helpen hun weg te vinden; de weg die leidt naar vrede op aarde.

Jozef was ook een handwerksman. Hij zou zich dus beslist erg verheugd hebben over het financiële resultaat van het Geveltoneel in 2014. Een opbrengst van maar liefst 3.200 euro voor onze mooie parochiekerk. Als goed zakenman hoopt hij natuurlijk dit jaar op hetzelfde resultaat. En misschien met het oog op de inflatie op meer: er ligt nog een flinke aflossing te wachten. In zijn naam: dank u wel!”

——————-

FB_2015_006

De voorbereidingen van het Geveltoneel op 19 en 20 december zijn in volle gang. Regelmatig krijg je via onze Facebookpagina alvast een blik achter de schermen. Monique Leblanc vertelt je deze keer hoe zij zich inleeft in de Mariarol.

Monique neemt ook dit jaar, net zoals als vorig jaar de Mariarol voor haar rekening. “In het Geveltoneel heeft iedereen zijn act. Alle acts samen vertellen het kerstverhaal. Vorig jaar stonden we een hele middag en avond in de kerststal zonder verwarming te spelen. Dus qua inleving in de Mariarol zat het wel goed”, knipoogt ze.

Toen ze dit jaar door organisator Sergio weer werd gevraagd om mee te doen, hoefde ze niet lang na te denken: “De hele dag is zo mooi. De gezellige sfeer zit er ’s ochtends tijdens de laatste voorbereidingen al goed in. Alle verenigingen in het dorp en zelfs mensen van daarbuiten doen zo hard hun best om er iets moois van te maken. En als ik kijk naar vorig jaar: dat is ons zeker gelukt!”

——————-

FB_2015_005

De voorbereidingen van het Geveltoneel op 19 en 20 december zijn in volle gang. Regelmatig krijg je via onze Facebookpagina alvast een blik achter de schermen. René Hendrickx vormt samen met Marleen Corstjens, Sergio en Ineke Van Santvoort Vorst het organisatiecomité. Zijn taken? “Ik ben breed inzetbaar: ik denk mee over de artistieke invulling, vraag vergunningen aan en regel rekwisieten”, luidt het kort en krachtig.

Zijn drive? “Samen zetten we iets moois neer. Ik houd van organiseren; van dingen regelen. Ik kan in het Geveltoneel mijn ideeën kwijt. We maken sfeer. En daarbij maken we dankbaar gebruik een decor dat al eeuwen lang weer en wind trotseert; van onze mooie oude kern.”

René benadrukt ook het belangrijke aandeel van alle vrijwilligers en verenigingen aan het evenement. “Samen zetten we onze gemeenschap echt cultureel op de kaart. Dat doet ongelooflijk goed en maakt me enthousiast. Met recht zeg ik dan ook trots In Wessem is altied get te doon!”

——————-

FB_2015_004

De voorbereidingen van het Geveltoneel op 19 en 20 december zijn in volle gang. Regelmatig krijg je via onze Facebookpagina alvast een blik achter de schermen. Marleen Corstjens vormt samen met René Hendrikx, Sergio en Ineke Van Santvoort Vorst-Vries het organisatiecomité. Ze is erg blij met de nieuwe gevelprojecties die dit jaar hun debuut maken bij het Geveltoneel.

“Het was vorig jaar al mooi, maar ik weet zeker dat de gevelprojecties iets extra’s toevoegen aan de kerstsfeer op 19 en 20 december hier in Wessem. Het plaatje wordt steeds completer: een kerstliedje dat gespeeld wordt door de jeugdharmonie, de liedjes van Maria en Jozef die me vorig jaar kippenvel bezorgden van ontroering, de acts van de Schutterij, het Unity Koor Wessem, de toneelvereniging: de saamhorigheid is groot.”

Dat is ook precies waarom Marleen zich al vanaf het begin met veel enthousiasme inzet voor het Geveltoneel: “Ik woon al 17 jaar met veel plezier in Wessem en ik wilde heel graag een bijdrage leveren aan die saamhorigheid. Dat is vorig jaar goed gelukt: de reacties waren lovend. Ook dit jaar belooft weer een succes te worden: als ik zie wie nu alweer allemaal meedoet! Dat vind ik ook het bijzondere aan dit evenement. Het Geveltoneel wordt uitgevoerd door allemaal enthousiaste mensen die vrijwillig een bijdrage leveren. Of dat nu de toneelspelers en muzikanten zijn, de vertellers, decorbouwers of de mensen die hun huis of schuur ter beschikking stellen. Ja, met die saamhorigheid zit het wel goed!”

——————-

FB_2015_002

19 december  en 20 december Geveltoneel zaterdagvoorstellingen
Een eeuwenoud kerstverhaal komt 19 en 20 december tot leven in de oude sfeervolle dorpskern van Wessem. Beleef het geboorteverhaal van Jezus mee door de ogen van Jozef: zijn onzekerheid, het bedrog, de onvoorwaardelijke liefde voor Maria, de hoop op beter en het geloof in zijn God. Het Geveltoneel Wessem presenteert het kerstverhaal zoals het niet eerder verteld werd.

PRAKTISCH
Op zaterdag zijn er vier voorstellingen om 18.00, 18.45, 19.30 en 20.15 uur. De prijs voor een kaartje is 3 euro voor volwassenen. De toegang voor kinderen tot 12 jaar is gratis. Na afloop kunt u (tegen betaling van een kleine bijdrage) genieten van een heerlijke kop warme chocomelk, glühwein en een wafel in een van de stands op de markt.

——————-

Geveltoneel 2015 is een feit! Schrijf het maar alvast op de kalender: 19 en 20 december. Bekijk hier de trailer en houdt onze facebook pagina in de gaten, want meer informatie volgt snel.